Feia temps que ho volia fer. Visc a la ciutat de Barcelona, sempre m’ha atret la muntanya i el món rural, i volia combinar-ho amb la meva activitat professional que, en alguns períodes, puc desenvolupar de forma telemàtica. I, la veritat, qualsevol setmana del mes de maig és un moment fantàstic per poder gaudir dels prats i dels boscos de la comarca del Lluçanès. Jo ho he fet a Perafita, un petit poble de 400 habitants.
Lluny de tenir comportaments propis d’un nòmada digital aïllat, el meu objectiu ha estat immergir-me a la comarca amb totes les meves forces. M’he hostatjat a Ca l’Estamenya, un magnífic allotjament de turisme rural al bell mig de la població de Perafita. L’edifici va ser completament restaurat, i combina modernitat i confort amb un estricte respecte amb les façanes i les alçades de l’arquitectura local. No només disposen d’un ampli catàleg per descobrir l’entorn, sinó també d’una fantàstica agrobotiga amb productes de proximitat del Lluçanès, Osona i la Catalunya Central en general.
Al Lluçanès he anat a comerços locals, hi he fet excursions per la muntanya, visitat uns quants dels seus pobles, esglésies i santuaris, he conegut diverses persones (inclòs el fantàstic alcalde de Perafita, Ramon Casals) he visitat una granja i, fins i tot, la Masia que en algun moment dels darrers dos segles, va donar origen a la meva família paterna.
Sostenibilitat integral. Aquest és un dels conceptes que caldria que anem incorporant, com a individus i com a país. Tradicionalment la sostenibilitat s’entenia com a aquella activitat humana respectuosa amb la natura i els ecosistemes. Posteriorment, en temps més recents la sostenibilitat va acollir també el consum de productes agrícoles i ramaders de proximitat. Cal afegir però, un darrer element a la sostenibilitat perquè aquesta sigui, des del meu punt de vista, integral: el respecte a la identitat d’un territori. La conservació i promoció dels costums locals, de la seva arquitectura, de les seves tradicions, les seves activitats humanes, i la seva llengua i cultura.
La sostenibilitat integral ens encaixa molt bé en el món rural. Genera activitat econòmica, evita la despoblació i enriqueix a locals i visitants. Però també és plenament aplicable a la costa, i a les ciutats mateixes. És bo saber que, més enllà de l’inevitable turisme de masses, cada cop s’aposta més per una activitat turística –i d’intercanvi, com pot ser el teletreball- amb respecte als ecosistemes, tant pels naturals com pels ecosistemes i paisatges humans.
El Lluçanès és comarca, però també és vida, i és viu: ho és gràcies a les persones que hi viuen i hi treballen, que mantenen el testimoni dels seus avantpassats, les seves activitats, els seus productes, les seves tradicions i la seva llengua. I, de forma igualment important, és viu també perquè tot això ho donen a conèixer d’una manera sostenible, integralment.