Cartes, cartes, cartes…

Si viviu en una comunitat per on han passat molts llogaters, segur que rebeu, a vegades durant anys, cartes de gent que ja no hi viu. No només es tracta d’un problema d’utilització ineficient dels recursos, sinó també una molèstia substancial.

Això passa perquè les cartes en poden estar adreçades a una persona, com per exemple l’assegurança de cotxe, o al bé immoble amb independència de qui l’ocupi, com una factura de la llum.

En informàtica hi ha les variables per valor i les variables per referència, i és difícil d’entendre com és que no existeix el correu per referència. Què és una variable per valor? És aquella en què en aquesta o aquella posició de memòria t’hi trobes el valor que busques. En altres paraules, l’adreça escrita a dors de la carta. I què és una variable per referència? És aquella en la qual en una posició de la memòria hi ha escrita l’adreça on hi ha el valor que busquem. I aquest és el sistema que proposo.

El sistema funcionaria així: vas a Correus amb el teu DNI i els dius que vols una adreça per referència perquè no tens cap casa que sigui teva i estaràs uns anys en els quals encara t’has d’establir. Aleshores, els dius un domicili que desen a la seva base de dades, i que pots ser canviar en qualsevol oficina de Correus. Et donen un número que és el teu identificador personal. Cal dir que la base de dades ha de ser privada i no connectada a internet.

Seguidament, a alguns organismes als quals estàs lligat, per exemple al Bonpreu a través de la targeta client, els dones aquest número d’adreça per referència. Per contra, a d’altres com un subministrament de la llum no, perquè ja està lligat al domicili en si.

Quan algú t’enviï una carta amb adreça per referència, posarà el número i, en arribar a correus central, una màquina de consulta automàtica introduirà aquesta referència a la base de dades i enviarà el correu a l’oficina de destí. Quan la carta arribi a l’oficina de destí, la màquina estamparà l’adreça actual a la base de dades. La carta seguirà el circuit postal normal. No cal fer-ho més sofisticat.

D’aquesta manera, si decideixes romandre un mes en un balneari, en arribar registraràs que ets allà i tot el correu et seguirà on siguis. En ciutats com París, on hi ha manca d’oferta immobiliària i hi ha gent que es passa anys voltant fins que aconsegueix una residència fixa, el seu correu la podrà anar seguint.

I voilà, amb el correu per referència es podran evitar tots els sobres que s’envien amunt i avall sense cap sentit.

L'Europeu manté la seva aposta de fer articles i continguts de tota mena que facin +normal i +prestigiosa la llengua catalana. Necessitem, però, la vostra ajuda per continuar creixent!